Szybki przepis na najlepsze domowe hamburgery, jakie w życiu jedliście!

No dobra, przyznać się, ile zjedliście w te święta? I ile zapasów zostało Wam jeszcze do przejedzenia? Krokiety, barszcz z uszkami, ryba po grecku, a może mamine ciasteczka? No i najlepsze: ile razy zdążyliście już usłyszeć, że: święta, święta i po świętach? Dlatego dziś mamy przepis dla rebeliantów! Jeśli macie dosyć dojadania po gościach, zróbcie sobie własne, domowe hamburgery. Ale takie w 100 procentach Wasze, gdzie nawet ciasto na bułeczki przygotujecie sobie sami!No bo w końcu wiadomo – hamburger z miasta jest spoko, ale hamburger w bułce z własnego wypieku, to jest dopiero magia!

My ciasto na bułki wyrabialiśmy w robocie Kenwood Chef XL – pisałam Wam już o nim w naszej recenzji i wtedy też wyczarowaliśmy z niego 7 super rzeczy, od naleśników, przez tatara, aż po pierwszorzędną pizzę. Dzisiaj czas na kolejne wyzwanie! A jeśli też chcecie ułatwić sobie sprawę, to na stronie youkencook.pl znajdziecie masę pysznych i sprawdzonych przepisów: na tarty, bezy, muffiny, ale i zupy, musakę, makarony, a nawet kluski śląskie czy ravioli z kozim serem. Wszystko to czeka na Was pod tym linkiem. A póki co, zobaczcie, jak pomógł nam zrobić domowe hamburgery! Gotowi?


przepis na domowe hamburgery


Przepis na bułki do hamburgerów: lista składników

Czyli lista tego, co musicie wrzucić do gara, żeby Wasze ciasto wyrosło na najpiękniejsze ciasto w całej okolicy. To znaczy: nie mam wątpliwości, że spod Waszych dłoni nie mogłoby wyjść jakiekolwiek inne, ale na wszelki wypadek zamieszczam też listę:

500 g mąki pszennej

25 g świeżych drożdży

1 łyżeczka soli

2 łyżki cukru

300 ml mleka

50 g masła

1 jajko

Do wykończenia uformowanych bułeczek:

1 żółtko

1 łyżka mleka

1 łyżka sezamu


przepis na bułki

bułki do hamburgerów

Najlepsze domowe hamburgery: krok po kroku

Zaczynamy od tego, że bierzemy drożdże – koniecznie w temperaturze pokojowej – i wsypujemy je pokruszone do większego kubka. Dodajemy łyżeczkę cukru i rozcieramy. Do tego dolewamy pół szklanki ciepłego mleka, dosypujemy łyżeczkę mąki i dokładnie mieszamy. Następnie wstawiamy kubek do garnka z ciepłą wodą i odstawiamy na bok na ok. 7 minut, żeby wszystko pięknie wyrosło. W tym czasie ogarniamy resztę składników, dzięki którym nasze domowe hamburgery wyjdą najlepsze na świecie!

co dodać do hamburgerów
składniki na hamburgery
jak zrobić hamburgery

Urządzenie dzięki któremu szybciej przygotujemy ciasto na bułki do hamburgerów

Do naszego Kenwooda zaczepiamy hak i przygotowujemy misę do ciasta. Wrzucamy do niej przesianą mąkę, dodajemy sól i mieszamy. Następnie dolewamy nasz rozczyn. Nie przestając mieszać, powolutku wlewamy resztę ciepłego mleka, po czym dorzucamy cukier i jajko. Kiedy nasze ciasto zrobi się jednolite, dolewamy roztopione masło i dalej wyrabiamy tak długo, aż zrobi się elastyczne. Powinno nam to zająć do 10 minut. Następnie przykrywamy nasze ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tak powinno leżakować ok. godziny. My wtedy też możemy!

jak zrobić ciasto na bułki
ciasto na bułki do hamburgerów
robienie ciasta w kenwoodzie

domowe hamburgery: jak zrobić ciasto

Kiedy nasze ciasto na domowe hamburgery wyrośnie niczym Hulk z ubranek, przenosimy je na stół, posypany wcześniej mąką. Albo na stolnicę, jeśli taką mamy. W tzw. międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni Celsjusza, żeby bułeczki miały w czym się później zarumienić. Sami ugniatamy nasze ciasto jeszcze przez chwilę i uważamy, żeby podczas próby żonglerki nie spadło nam na podłogę :D

domowe hamburgery krok po kroku
jak ugnieść ciasto na bułki
ile ugniatać ciasto na bułki
jak ugniatać ciasto na bułki

przepis na bułki do hamburgerów

Następnie dzielimy ciasto na 10 części i formujemy z nich kulki, które lekko spłaszczamy. Układamy je koło siebie na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Bierzemy żółtko i roztrzepujemy je w miseczce razem z łyżką mleka, a następnie maczamy w nim pędzelek i smarujemy bułeczki. Na koniec posypujemy je sezamem i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut. Już za moment wyjdą z nich pyszne, domowe hamburgery!

ile rośnie ciasto na bułki
przepis na dobre ciasto
jak uformować bułki do hamburgerów
co dodajemy do hamburgerów
ile piec domowe hamburgery

Jakie mięso do hamburgerów? Jak doprawić kotlety

Kiedy nasze bułeczki radośnie pieką się w piekarniku, przygotowujemy coś, bez czego nasze domowe hamburgery nie miałyby prawa się udać, to jest: mięso! Mięso wołowe, świeże, mielone. Dodajemy do niego tylko pieprz i ugniecioną w moździerzu sól himalajską. Następnie formujemy z niego kotlety o grubości 1-1,5 centymetra i smażymy na patelni z każdej strony po 3,5-4 minuty. Ciągle pilnujemy też bułeczek, a kiedy już na dobre się zarumienią, wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy na chwilę, żeby sobie wystygły.

jakie mięso do hamburgerów
mielenie mięsa w kenwoodzie
najlepsza sól do hamburgerów
jak usmażyć cebulę
ile smażyć kotlety
najlepsze bułki: przepis

Jakie dodatki do domowych hamburgerów?

Następnie przekrawamy nasze bułeczki na pół i upychamy do nich resztę dobra, które tylko sobie wymyśliliśmy. U nas była to musztarda Dijon, rozsmarowana na bułce, kotlety ze stopionymi plastrami sera cheddar, przypieczony bekon, karmelizowana czerwona cebula z suszonymi pomidorami, ogórek konserwowy, sałata i sos BBQ. A obok fryteczki z batatów – trochę dla smaku, trochę dla ozdoby, a trochę też dla wrażenia, że domowe hamburgery są niemalże dietetyczne i zdrowe!

jak składać domowe hamburgery
domowe hamburgery: przepis
składniki na hamburgery
co włożyć do hamburgera
domowe hamburgery
jak dekorować domowe hamburgery

Jak składać domowe hamburgery?

cebula do hamburgerów
jak zrobić hamburgery w domu
domowe hamburgery zdjęcia
czym ozdobić hamburgery

Jakie dodatki dobrać do hamburgera

domowe frytki
frytki z batatów

Zdjęcia: Martyna Tola Piotrowska

Wpis powstał we współpracy z marką Kenwood

14
Dodaj komentarz

avatar
10 Comment authors
BożenaAsiaAniaZazdrosna :))Karo Recent comment authors
  Subscribe  
Powiadom o
Tobiasz
Gość
Tobiasz

To już wiem, jak przywitam nowy rok, dzięki! :D

Zocha
Gość
Zocha

O, i jak ten Kenwood? Przydaje się Wam?

Bożena
Gość
Bożena

Mam taki robot kilka lat.Mnie się mega przydaje.Jeśli lubisz gotować i piec,jest to jeden z lepszych robotów dostępnych na rynku.

Koko Chanel
Gość
Koko Chanel

Powiem tak: zanim nie poszłam na studia, unikałam śmieciowego jedzenia jak ognia. Tak samo kawy, itp. Teraz jestem na trzecim roku i… nie rozumiem, dlaczego aż tyle życia zmarnowałam :-D Przecież hamburgery są najpyszniejsze! Może nie tak pyszne jak pizza, ale prawie!!!